Latvija gatavojas 5G mobilajiem sakariem

Latvijā uz popularitātes viļņa šobrīd atrodas ceturtās paaudzes jeb 4G sakari, kuru ieviešana joprojām turpinās visā Latvijas teritorijā.

Tomēr tai pašā laikā uzņēmumi un atbildīgās institūcijas gan Latvijā, gan pasaulē sākuši spert pirmos nopietnos soļus nākamās – piektās paaudzes jeb 5G attīstībā. Arī Latvijā jau norit 5G mobilajiem sakariem vajadzīgo frekvenču joslu apzināšana, TVNET pavēstīja VAS Elektroniskie sakari, kas atbild par radiofrekvenču piešķiršanu un uzraudzību.

ā kā nākamās paaudzes mobilo sakaru ieviešana ir jāsaskaņo gan ar kaimiņvalstīm, gan Eiropas līmenī, elektronisko sakaru speciālisti regulāri piedalās starptautiskās darba grupās par 5G ātrgaitas mobilā interneta ieviešanas jautājumiem, kā arī plāno 5G frekvenču joslu iespējamo iedalījumu nākamajiem gadiem. Atsevišķi nozares giganti jau ir sākuši 5G tehnoloģiju izstrādi, piemēram, uzņēmums Nokia Networks šā gada aprīlī Ņujorkā pirmo reizi demonstrēja savas jaunākās tehnoloģijas spējas – 5G spēj sasniegt līdz pat 10 Gb/s lielu lejupielādes ātrumu.