Pirmais notiesātais ar elektronisko uzraudzību varētu būt augusta vidū

Pirmais notiesātais, kuram tiks piemērota elektroniskā uzraudzība, varētu būt šā gada augusta vidū, šodien preses konferencē par elektroniskās uzraudzības ieviešanas gaitu sacīja Valsts probācijas dienesta (VPD) vadītājs Mihails Papsujevičs.

Viņš skaidroja, ka viens no elektroniskās uzraudzības mērķiem ir veicināt notiesātās personas pakāpenisku atgriešanos no ieslodzījuma sabiedrībā, tādā veidā viņu resocializējot. Viņš arī sacīja, ka elektroniskajai uzraudzībai varēs pieteikties mazāk bīstami noziedznieki.

Papsujevičs uzsvēra, ka būs ļoti stingri kritēriji, lai persona varētu pieteikties elektroniskajai uzraudzībai. Pirmais notiesātais, kuram tiks piemērota elektroniskā uzraudzība, VPD varētu būt augusta vidū.

Kopējais notiesāto skaits ar elektronisko uzraudzību varētu būt 200 personas vienlaicīgi viena gada laikā vai nedaudz vairāk, savukārt piecu gadu laikā tie varētu būt 750 līdz 1000 notiesātie. Sākot ar 2016.gada 1.maiju, šis projekts būs valsts uzdevums.

Viens no kritērijiem, lai elektroniskā uzraudzība būtu iespējama konkrētās personas dzīvesvietā vai uzturēšanās vietā, ir mobilo sakaru pārklājuma un elektrības esamība.

Elektroniskās uzraudzības iekārtu piegādes iepirkuma uzvarētāju «SuperCom Ltd.» pārstāvis klātesošajiem skaidroja ierīces darbības principus, norādot, ka, protams, iekārtai ir GPS čips, kas ļaus izsekot līdzi konkrētās personas atrašanās vietai.

Kā ziņots, Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) ir atļāvis VPD noslēgt līgumu, lai Latvijā varētu sākt izmantot elektroniskās aproces nosacīti atbrīvotajiem noziedzniekiem, iepriekš apliecināja VPD pārstāvis Imants Mozers. Viņš stāstīja, ka patlaban pilnā apmērā tiek strādāts pie elektroniskās uzraudzības sistēmas izveides.

Pēc VPD pārstāvja sacītā, pieteikumu izvērtēšana ir skrupulozs un administratīvs process, jo ir vajadzīgs saprast, vai persona atbilst kritērijiem, lai tiktu pie aproces. Pieteikties aprocei varēja sākt no 1.jūlija.

Kā ziņots, ar šī gada 1.jūliju ir paredzēts ieviest elektronisko uzraudzību, kuru varēs noteikt personām, kuras pretendē uz nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu no soda izciešanas. Ieviešot elektronisko uzraudzību, tiks radīta sistēma, kurā notiesātais daļu no soda izcieš ieslodzījuma vietā, bet daļu soda – sabiedrībā. Šajā aprocē ir raidītājs, kas gadījumā, ja noziedznieks pamet atļauto teritoriju, informē atbildīgo iestādi.

Sākotnēji notiesāto elektroniskās uzraudzības ieviešanu kā alternatīvu ieslodzījumam bija paredzēts ieviest no 1.februāra, tomēr VPD, organizējot elektroniskās uzraudzības ieviešanai nepieciešamās tehnoloģijas iepirkumu, saskārās ar problēmām, kas neļāva elektroniskās uzraudzības sistēmu ieviest ar šī gada 1.februāri.