Šogad radioamatieru eksāmenu nokārtojuši seši cilvēki

Šodien VAS «Elektroniskie sakari» notika radioamatieru eksāmens, kuru nokārtojuši visi pieteikušies reflektanti, tādējādi Latvijas radioamatieru saimei pievienojušies pieci cilvēki, bet viens paaugstinājis kategoriju, informēja «Elektronisko sakaru» pārstāve Laura Dabare. Pēc Dabares skaidrotā, šādi eksāmeni parasti notiek reizi gadā.

Eksāmenam bija pieteikušies reflektanti no Alūksnes un Rīgas. Pieci reflektanti kārtoja B kategorijas radioamatieru eksāmenu, bet viens vēlējās iegūt augstāku – A kategorijas radioamatiera apliecību.

Eksāmenu kārto testa veidā, atzīmējot pareizās atbildes. Testā, piemēram, jānosaka signāla frekvence un jāatbild uz citiem specifiskiem jautājumiem. Šodien eksāmenu nokārtojuši visi reflektanti. Maksa par eksāmenu ir desmit lati, bet par apliecību – pieci lati.

Kā norāda Dabare, radioamatierisms kā sazināšanās un sevis pilnveidošanas veids joprojām piesaista daudzus cilvēkus. Izmantojot dažāda veida radio sakaru aparatūru, radioamatieri var sazināties savā starpā ar radioviļņu starpniecību. Latvija šajā vidē tiek atpazīta pēc burtiem «YL».

Latvijā ir vairāk nekā 300 amatieru radiostaciju.

«Elektroniskie sakari» atbild par radiofrekvenču spektra un numerācijas pārvaldīšanu, plāno radiofrekvenču spektra tehnisko izmantošanu un nosaka radiofrekvenču piešķīrumu radioiekārtas darbībai, sniedz elektromagnētiskās saderības un numerācijas nodrošināšanas pakalpojumus, piešķir radioiekārtai pazīšanas signālus, saskaņo elektronisko sakaru tīklu būvprojektus.